Egobilder orskade dödsolycka

De flesta har nog hört talas om ”selfies” och många har förmodligen tagit dem själv både en och annan gång. Vårt beroende av dessa egobilder har dock gått lite väl långt och de har lett till både dödsolyckor och missbruk.

7703273-male-patient-taking-self-portrait-through-mobile-phone-in-hospit

De senaste åren har det blivit oerhört populärt att ta så kallade ”selfies” och oavsett vilken ålder man är i, har de flesta garanterat tagit en sådan här egobild någon gång. Dessa bilder är absolut vanligast att ta med mobilen och var man än vänder sig, kommer man garanterat se någon som står och poesar för sig själv. Det har hittills setts som en rolig grej men vårt ”selfie”-beroende kan ha gått för långt.

Egobilder bakom dödskrasch

För några dagar sedan rapporterade nämligen Dagens Nyheter om att en dödskrasch med ett flygplan som inträffade förra året, förmodligen orsakades för att piloten tog selfies i cockpit. Piloten kraschade planet på en åker och både han och en passagerare omkom. Flygsäkerhetsmyndigheten har två videoupptagningar från cockpit. På dessa kan man se att piloten upprepade gånger tog bilder på sig själv med mobiltelefonen. Man tror att det kan ha distraherat piloten och gjort så att han förlorade kontrollen över planet.

Världens första ”selfie”-missbrukare

Oavsett om det faktiskt var det faktum att han tog selfies som gjorde att planet kraschade, så kan selfies orsaka en del skada. Man kan nämligen bli beroende av att ta bilder på sig själv. En ung man i Storbritannien har blivit diagnostiserad som den första ”selfie”-missbrukaren. När han var mitt inne i missbruket brukade han ta så mycket som 200 bilder på sig själv om dagen. Mannen uppger att han inte kunde lägga mobilen ifrån sig och att han efter 10 minuter utan den var helt förstörd. Han berättar även att han stod framför spegeln 10 timmar om dagen och tog bilder på sig själv. Enligt honom själv gjorde han detta för att få bekräftelse på sociala medier och han ville få den perfekta ”selfien” som såg perfekt ut på Twitter och Facebook. Enligt brittiska tidningar gick mannens bereonde så långt att han tillslut behövde hoppa av skolan. Han vägrade gå hemifrån och försökte till och med ta sitt liv. Nu har han dock blivit av med beroendet efter att ha varit på behandlingshem.