Kamera

Utvecklingen, när det gäller kameror, har varit revolutionerande. Det är faktiskt inte så länge sedan det enbart gick att ta svart-vita kort. Om blixt behövdes var man tvungen att tända på ett pulver. Det gällde att passa på och fota när pulvret exploderade. Det var också så, att dessa kameror hade en ganska lång fördröjning. Detta gjorde att den person som skulle fotas, var tvungen att stå still i samma position och med samma min en längre stund. Risken att bilden skulle bli suddig var också mycket stor.
Utvecklingen gick framåt och snart kom mindre och billigare kameror ut på marknaden. Dessa kunde också ta färgfotografier. Framkallningen var dock fortfarande mycket arbetsam. Man var tvungen, att hålla till i ett mörkt rum för att bilderna skulle bli bra. En typ av kameror,som blev ganska populära, var de kameror som genast spottade ur sig bilder. Dessa kameror var stora och otympliga och bilderna blev heller inte särskilt bra.
De kameror, som var populära en längre period, var de kameror som man laddade med en filmrulle. När man tagit alla de kort man kunde ta på rullen, plockade man ut den ur kameran och lämnade in den för framkallning. Det fanns en hel del sådana affärer, som specialiserat sig på framkallning. Det kostade en hel del att framkalla en filmrulle. Ett stort problem var också, att man inte kunde veta vilka bilder som var bra och vilka som var dåliga. Man var tvungen att framkalla alla och även betala för alla. Detta betyder, att det finns en mängd dåliga foton i hemmen från den tiden.
Nu för tiden är det nästan ingen som använder en sådan kamera. De kameror som används idag är digitala. Varje människa kan själv ladda in sina bilder i datorn med ett enkelt fotoprogram. De bilder som inte är bra kastas direkt. Det går faktiskt att få mycket hög kvalitet på foton tagna av en digital kamera. Idag tar de flesta människor själva sina dopbilder och bröllopsbilder. Det är bara ett tiotal år sedan, som detta inte skulle inträffa. Den som ville ha ett vackert bröllopsfoto var tvungen att ta kontakt med en fotograf.
Dagens digitala kameror är mycket proffsigt utformade. De flesta har mycket bra zoom, som gör att det går att fota ett objekt som finns mycket långt bort. De korten brukar, trots avståndet, också bli mycket bra. Det finns de kameror, som även kan ta små filmer. Detta brukar vara populärt när det lilla barnet nyss lärt sig att gå eller när han/hon säger de första orden. Enkelt kan man sedan skicka dessa små filmer till släktingar, som bor på annan ort i Sverige, via datorn. Det är bara att infoga dem i ett mail och sända iväg.
Det går idag också att ta förhållandevis bra kort med en mobiltelefon. Det gäller bara att den har nog med pixlar. Dessa kort är sedan enkla att skicka iväg genom att SMSa eller MMSa.
De kort, som man tycker har blivit speciellt bra, kan man välja att skriva ut på skrivaren. Det bästa är om man då laddar skrivaren med fotopapper.